© Einar Aslaksen

– Det ligger vanvittig mye styrke i det å være kvinne.

Bli bedre kjent med skuespiller Alexandra Gjerpen (30), kjent fra suksesserien «Unge lovende›.

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå? Veldig spennende. Og veldig fabelaktig. Vi er stolte som haner av «Unge lovende». Jeg sitter egentlig bare med sommerfugler i magen og gleder meg til å se hva som skjer videre. På privaten har jeg det også bra. Jeg er nyforelska, har plutselig fått meg kjæreste siden jeg flytta tilbake til Oslo i april. De siste seks årene har jeg bodd i New York, men akkurat nå er det veldig gøy å være i Norge. Det er mange kule ting som kanskje skjer fremover.

Hva vil du forandre på i livet? Jeg tror at man må spille de kortene man blir utdelt. Så jeg vil nok ikke forandre på noe, bortsett fra … det høres veldig selvutviklende ut å si … hvordan jeg takler motgang. Jeg vil ikke forandre noe av det som skjer med meg, men hvordan jeg takler det. Som en fotballspiller, du blir flinkere på ting når du øver deg. Trikset er å få et overblikk, å være som en sjiraff over skyene.

Hva skulle du ønske du kunne bruke mer tid på? Å utfordre meg selv, pushe meg selv ut av komfortsonen. Jeg hater det ordet. Men jeg liker meg godt der.

Hvordan er det å være kvinne i Norge i dag?
Det er noen fine samtaler i media, om at man trenger flere kvinnestemmer på alle plan. Og at det fremdeles er lønnsforskjeller, sånn burde det ikke være. Men på en annen side er jeg veldig stolt av norske kvinner. Vi er kjente i utlandet for å ha bein i nesa. Det syntes jeg var kult å oppleve i New York. Jeg elsker å være kvinne. Jeg var veldig politisk aktiv da jeg var yngre. Da fikk jeg en opplevelse av at feminisme handlet om å være mer som en mann. Jeg tror vi ofte glemmer at det ligger vanvittig mye styrke i det å være kvinne. Vi kan lage babyer, for faen. Ikke alene, da.

Hvilke temaer tror du kommer til å engasjere deg mest i året som kommer? Generelt, om det er politisk eller religiøst eller hva, har jeg alltid vært en stor forkjemper for mer medmenneskelighet. Det å se verdien i mennesker. Og i dyr.

Hva er du mest redd for, flystyrt, terror, voldtekt, miljøkatastrofe eller noe helt annet? Jeg er ikke redd i det daglige, det er bortkastet. Men jeg synes klimaforandring er skummelt. Det har gått så langt, og man lurer jo på om planeten i det hele tatt kan reddes.

Kvinnekroppen anno 2015, pain in the ass eller pur glede? Jeg synes det er fint at det virker som trenden nå er at man skal være sterk. Det har en hensikt. Å bare være slank har jo ingen nytte for seg. Jeg var superstreng mot meg selv i mange år, men har blitt mildere de siste årene. Nå handler det ikke om et estetisk press, men at jeg vil være sunn og ha det godt. Og å være sterk, selvfølgelig. Jeg vet ikke, men jeg tror det er det andre vil også. Det virker iallfall sånn på Sats.

Hva betyr «sunn livsstil» for deg? Selvfølgelig spise grønnsaker, drikke vann, mosjon og sånn, men for meg tror jeg det handler mer om andre ting enn bare kroppen. Folk jeg ser på som sunne, er folk som klarer å være happy og spre det. En sunn person er en raus person.

Fikk du med deg intervjuet med flinke Ine Wilmann? 

Hva stresser deg? Emosjonelle vampyrer og smittsom negativitet. På lik linje som glede kan spre seg, kan negativitet også gjøre det. Jeg er ganske følsom og mottakelig for sånt. Man må bare lære seg å filtrere.

Sosiale medier – hva kaster du bort mest tid på med glede og hva irriterer deg til vanvidd? Jeg liker sosiale medier, synes Instagram er kjempegøy. Men jeg tar det ikke så seriøst. Hvis man går i fella og begynner å tenke herregud jeg har ikke den perfekte kroppen, huset, maten eller ferien på grunn av sosiale medier, da er det på tide å slette kontoen sin. Det skal jo bare være gøy! Derfor følger jeg mange humor-greier. Jeg liker morsomme ting, så jeg vil ha mye av det i livet mitt.

Som skuespiller, opplever du press på utseendet? Ja, men mest fra meg selv, tror jeg. Hele 20-årene hadde jeg et bilde av hvordan jeg trodde jeg måtte se ut. Jeg er veldig forfengelig, men når det kommer til det å være skuespiller, vil jeg heller jobbe i sannhet. Jeg har skjønt at det å gjøre noe sant er så mye viktigere enn å gjøre noe vakkert.

Hva har livet lært deg om kjærligheten?
At du må tørre å gjøre det. Og du må gi det vekk, så mye du kan. Det er ikke noe å spare på! Selv om du ikke føler at du kan eller vil, eller at noen fortjener det – det er da du må gi det som mest. Jeg har forsøkt å være generøs med kjærligheten gjennom livet. Jeg vil mye heller drite meg ut og få hjertet mitt knust tusen ganger enn å leve som en plastpotteplante på et kjøkkenbord, liksom. Å gamble med hjertet er så jævlig verdt det når det funker.

Si noe klokt og vakkert om rynker?Jeg vil mye heller ha rynker enn duck face når jeg blir eldre. For et par år siden hadde jeg veldig mye akne, og gikk gjennom heftig behandling for å bli kvitt det. Akne har jeg mye mer å si om! Men igjen: Bare godta hvordan shit er, liksom. Jo fortere du kan være ok med det, kan du fortsette å ha det gøy og gjøre andre ting.   

Hva har livet lært deg? At livet er en berg-og-dalbane. Sitat Ronan Keating. Du må bare ta drittdagene med de gode dagene. Selv på de jævligste dagene mine hender det at jeg begynner å le, fordi jeg vet at det kommer til å bli bra igjen. Jeg klarer ikke alltid å leve sånn, men jeg øver meg på det.

Når er du mest lykkelig? Når jeg kan gjøre noe som betyr noe for andre. Det er nok aller mest forløst når jeg jobber, spesielt på scenen. Når alt funker. Det er ingenting som er så fantastisk som det. Jeg arbeidet mye med barn og har vært nanny i New York, da og – det å kjenne at du og det du gjør betyr noe for noen. Det er en sykt fin følelse.

Hva skal du gjøre når du blir gammel? Da skal jeg spille alle rollene jeg har gledet meg til hele livet. Siden jeg var liten har jeg drømt om å spille Cruella de Vil og Martha fra «Who’s Afraid of Virginia Wolf», alle de slemme, gamle damene. Når jeg blir 50 pluss skal jeg hustle som faen.

FAKTA:

Legger meg: Senere enn jeg skal. Ca. midnatt.

Står opp: Klokka 05 for å mate katten min, som vekker meg med å bokse meg i ansiktet. Og så 08.30-ish.

Til frokost spiser jeg: Knekkebrød med avokado. Og kaffe, selvfølgelig.

Jeg trener: Jeg har oppdaget romaskinen!

Faste laster: Jeg er meget glad i cava.

Les Sigrid Bonde Tusviks morsomme spalter her.

Lik Stella på Facebook!