Emma Clare Gabrielsen intervju
© Einar Aslaksen

– Det er så klassisk offerklandring, og provoserer meg grenseløst.

Hun elsker sin nye jobb som NRK-programleder, men Emma Clare Gabrielsen er aller mest lykkelig i gjørma, på en ATV.

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå?
– Gøy! Jeg har vært i ny jobb som programleder for NRKs Innafor siden januar. Nå har vi akkurat kommet hjem fra universitetet i Cambridge, der jeg (under kontrollerte forhold) fikk teste «study drugs», eller «prestasjonsdop», altså et reseptbelagt legemiddel med prestasjonsfremmende effekt – i dette tilfellet narkolepsimedisinen Modafinil – som et økende antall studenter bruker i forbindelse med studiene og intensiv eksamenslesing. Jeg ville undersøke om denne såkalte «hjerne-Viagraen» som pøses ut i markedet, faktisk gjorde at jeg presterte bedre på intelligenstester og ble «smartere». Spoiler alert: Det gjorde den.

Hva vil du forandre på?
– I livet mitt? Ikke så mye. Skulle gjerne hatt en hund, men jeg bor i en skoeske, så det hadde vært dyreplageri.

Hva skulle du ønske du kunne bruke mer tid på?
– Boken jeg har gått «gravid» med i over et år, og som jeg er veldig gira på å få jobbet mer med. Jeg skriver om seksualitet i den digitale tidsalder. Eller moderne seksualitet, om du vil.

Hva er det beste du vet?
– ATV! Altså firehjulinger. Og å kjøre dem, da. Aller helst i gjørme, veldig fort. Skulle gjerne gjort det oftere, men vet ikke om noen andre enn Mira Craig som eier en i Oslo, og jeg har ikke råd til å kjøpe min egen. (Hvis du ser dette, Mira: Råne en dag?)

Hva bruker du mest penger på, og hva synes du om det?
– Tipper alkohol og taxi. Jeg vil mye heller bruke penger på taxi når jeg er full enn å ramle hjem alene på nattestid, så det føles ikke som sløsing … men jeg kunne kanskje brukt mindre penger på å bli full.

Hva er din beste investering?
– Briller. Kan endelig SE.

Hva provoserer deg i verden i dag?
– Akkurat nå provoseres jeg veldig av sånne godhjertede oppfordringer i avisen til hvordan kvinner skal leve livene sine riktig for å «unngå» å bli utsatt for overgrep. Eksempel: Etterforskningsledere som uttaler seg i forbindelse med rettssaken til en av Norges verste serievoldtektsmenn og legger til at det er viktig at jenter må «passe på seg selv», «ikke drikke for mye» og «aldri gå på nachspiel med fremmede menn eller ta taxi hjem alene». Det er så klassisk offerklandring, og provoserer meg grenseløst. Som en på Instagram skrev: «Middelalderen ringte og ville ha holdningene sine tilbake». Jeg skulle ønske man fokuserte mer på gjerningsmannen, den som har begått den straffbare handlingen, og ikke offeret.

Hvilken mektig person ville du helst spist lunsj med?
– Ville flyttet det til senere på dagen og tatt en middag med Amy Schumer – et av verdens morsomste mennesker og den eneste jeg er opptatt av om dagen. Kan se på Youtube-klipp av standup-forestillingene hennes i timesvis. Forhåpentlig hadde noen komikerkolleger av henne, gjerne Louis C.K. og Tig Notaro, tilfeldigvis sittet ved nabobordet, så vi kunne blitt verdens beste firkløver og levd lykkelig i alle våre dager.

Hvordan er det å være kvinne i Norge i dag?
– Vel, nå snakker du jo med en ekstremt privilegert en: Jeg er en hvit, slank, cis-kvinne, og har vokst opp i et middelklassehjem på Nordstrand. Men jeg tror generelt ikke at norske kvinner har vært så frie, eller hatt så mange muligheter, som det vi er og har nå. Hvorfor oppgir da så mange av oss unge at vi har det så vanskelig? Du har all denne forskningen som forteller oss ting som at hver fjerde jente i 10. klasse i Oslo-skolen sliter med depressive symptomer, den mye omtalte Ungdata-rapporten som viste at et økende antall norske ungdommer – særlig jenter – stresser seg syke og sliter med psykiske helseplager i hverdagen. Jeg er veldig interessert i hvorfor dette skjer akkurat nå. Hva handler det om? Er det et større press i dag enn før? Hva er det man egentlig streber etter? Er det reelt?

Hvilke mennesker inspirerer deg?
– Blir inspirert av folk med en lidenskap for det de driver med.

Hva betyr sunn livsstil for deg?
– Jeg vil tørre å påstå at jeg lever relativt sunt. Spiser en del fisk, tar vitaminer, velger trappa.

Når er du mest lykkelig?
– I gjørma, på ATV. Eller på vannscooter – i vann. Må egentlig bare skaffe meg et sånt leketøy så jeg kan være lykkelig i evig tid, men er litt redd jeg kommer til å gå lei etter tre dager med intensiv kjøring døgnet rundt. Jeg er litt dårlig til å porsjonere ting som gjør meg lykkelig – og alt annet i livet, egentlig. Det er den gode, gamle «0 eller 100».

Hva skal du gjøre når du blir gammel?
– Jeg har nok med å finne ut hva jeg skal gjøre i nærmeste fremtid, så akkurat dét blir litt for meget å skulle forholde seg til, kjenner jeg.

Lik Stella på Facebook!