© Ulrika Ekblom

Oppskrift på langbønner med sichuanpepper og ingefær

Tørrstekte langbønner er det perfekte tilbehøret til både kjøtt og fisk.

27. juni 2017 av Jenny Damberg

Ingredienser (4 porsjoner, som én av tre-fire mindre retter): 

400 g langbønner eller aspargesbønner
1 ts sichuanpepperkorn
1 real klype chiliflak
1 ts sukker
1 klype salt
1 ss sesamolje
1 ss nøytral olje
2 ss finhakket ingefær
1 ss finhakket hvitløk ev. sitron skåret i båter

Slik gjør du:

Skyll og skjær bønnene i biter på 8–10 cm. Rist dem tørre, tørk dem gjerne også godt med et kjøkkenhåndkle. Støt sichuanpepper, chiliflak, sukker og salt i en morter, og bland krydderet inn i sesamoljen. Varm opp den nøytrale oljen i en stekepanne, wok eller grillpanne. 

Stek bønnene på høy temperatur i 4–5 minutter eller til de blir delvis brent på utsiden. Ta pannen av kokeplaten og bland inn sesam- og krydderolje, ingefær og hvitløk under stadig omrøring. Når smakstilsetningen er absorbert (det tar under ett minutt), er bønnene serveringsklare.

Oppskriften er lånt fra Jenny Dambergs kokebok «Bønner, erter og linser».

«Tørrstekte» grønne bønner er en vanlig matrett i det kinesiske sichuankjøkkenet. Bønnene blir i prinsippet fritert, men i denne varianten holder det å steke på høy temperatur. Langbønner er virkelig veldig lange bønner, og de selges i asiatiske matbutikker. De er litt grovere og har en noe bitrere smak enn aspargesbønner, som du godt kan bruke som erstatning hvis du ikke får tak i langbønner.

Lik Stella på Facebook!