Oppskrift på japanske dumplings, gyoza
© Sigurd Fandango

Gyoza: Oppskrift på japanske dumplings

Imponér gjestene dine med denne nydelige (og enkle!) retten fra Japan.

29. november 2016 av Ole Martin Alfsen

INGREDIENSER (4 porsjoner / 30 stk)

- 150 g kinakål
- 1 ss havsalt
- 2 vårløk i tynne skiver
- 1 fedd hvitløk, revet
- 2 ts ingefær, revet
- 1 ts sukker
- 1 ss soyasaus
- ¼ ts chiliolje eller tørket el. fersk chili
- ¼ ts sesamolje
- 250 g kvernet svinenakke el. svinekjøttdeig

- (engangshansker!)
- vann eller egg til liming av gyozaene
- ca. 30 gyoza-ark
- 2 ss rapsolje til steking

DIPPSAUS:
- ¼ dl riseddik (kan byttes ut med litt sitron-/limesaft)
- 1 dl soyasaus eller mirin
- 2 ss chiliolje (om du ønsker dippen litt sterk)
- 1 ss sesamolje

SLIK GJØR DU:
Bland sammen ingrediensene til dippsausen i en bolle. Ha finsnittet kinakål i en bolle med saltet. Bland godt, og la det stå i romtemperatur i minimum 15 minutter. Løft så kinakålen over på et rent klede, og klem ut så mye væske du kan. Tørk bollen, og legg kålen tilbake sammen med de andre ingrediensene. Bland godt sammen med fingrene. La det stå i 5 minutter. 

Ta ut ett og ett gyoza-ark og legg på fjøla. Legg en toppet teskje med fyll midt på arket, og pensle med egg eller litt vann. Brett sammen til en halvmåne, klem så skjøten sammen punktvis så du får 5–7 folder, og legg dem på et bakepapir. Varm oljen i en stekepanne du har lokk til, og legg i 15 gyozaer om gangen. Brun dem på middels til høy temperatur i et par minutter, så de blir gyllenbrune på undersiden. 

Hell over 1 desiliter vann, legg på lokk, og kok i ca. 3–4 minutter til alt vannet er fordampet. La så gyozaene steke en gang til, så bunnen blir skjerpet og sprø igjen. Løft ut og gjenta med resten av gyozaene. Server med dippsausen og eventuelt litt ekstra chiliolje. En frisk asiatisk agurksalat er også godt som tilbehør.

Lik Stella på Facebook!