Vegantips: erstatt egg med aquafaba - kikertlake
© Getty images

Denne rare ingrediensen kan erstatte egg i all matlaging

Du må slutte å kaste denne superingrediensen, aquafaba er nemlig en genial erstatning for egg.

Her er løsningen for dere som av ulike årsaker ikke kan eller vil konsumere egg! Aquafaba er betegnelsen på laken fra hermetikkbokser med belgfrukter, som kikerter og bønner. Laken inneholder stivelse, proteiner og andre plantefibere, som har lekket ut fra belgfruktene under koking, som gjør at laken får egenskaper som bindemiddel, fortykningsmiddel og emulgeringsmiddel, og derfor kan erstatte eggehvite i matlaging. Aquafaba kan kan brukes i de fleste kakeoppskrifter, eller i erstatninger for meieriprodukter, slik som hjemmelaget ost og majones. 

Matblogger, Adele Holt-Iversen, har testet ut den nye egg-erstatningen, her er hennes oppskriften på noen appetittvekkende arme-riddere:

Du trenger:

  • 1 dl lake fra kikerter/bønner
  • 1 dl mandel- eller soyamelk (ikke usøtet)
  • 2-3 ss lønnesirup
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • Lite dryss kanel
  • Lite dryss kardemomme
  • 5-6 skiver landbrød, gjerne gårsdagens
  • Smør til steking
  • 1 boks kjøleskapskald kokosmelk (fullfett)
  • Jordbær/blåbær/bringebær/bjørnebær

Ha alt utenom brød og kokosmelk i en bolle og visp sammen til det skummer. Det er viktig at du smaker på blandingen og justerer sødmen. Blandingen trenger ikke være så veldig søt, bare pass på at du kamuflerer lakesmaken. På disse brukte jeg tre spiseskjeer med lønnesirup, og det ble absolutt søtt nok og ingen bismak. Del brødskivene i to om de er veldig store. Ferskt brød skal bare vendes såvidt i blandingen før steking. Bruker du litt tørt brød, kan du la de ligge noen sekunder ekstra.

Smelt vegansk smør i en panne og stek i flere omganger. De trenger et par minutter på hver side.

Kokoskrem
Bruk en skje og skrap ut kokoskremen som har samlet seg på toppen av boksen og ha over i en bolle. La vannet være igjen. Piskes luftig til alle klumper er ute. Jeg har ikke tilsatt noe søtning her, da toasten er søt nok, men ha gjerne i litt om du ønsker. Vaniljepulver er også nydelig i kremen.

Lik Stella på Facebook!